Surnumeri…..sool….sool…muda

Surnumerel on piir kahe riigiga – Iisraeli ja Jordaaniaga. Mõlemal riigil on omad Surnumerekuurortid ning tooted, mis baseeruvad Surnumere soolal, mudal ja mineraalidel.

Jordaania poolel on randa minek kulukam kui Iisraelis. Põhjus on selles, et Jordaania poolel on konkurents väiksem.

Iisraelis on suhteliselt hästi arendatud turismi- ja meditsiinisektor Surnumere ääres. Paremad rannad jäävad suunaga Eilati poole. Nikal Traveli gruppidele oleme teinud peatuse Surnumere põhjapoolses tipus – Kalia rannas.

Lõuna poole sõitmine ei ole lihtsalt logistiliselt õigustatud. Kalia rannas oleme tavaliselt paar tundi. Seal saate te ujuda, päikest võtta, süüa, suveniire ja surnumeretooteid osta. Võimalus on rentida hoiukapp, rentida või osta rätik, plätud jne. Hea võimalus on nautida ka külma õlut maailma madalamas baaris -321m peal.

Kuidas on ujumine Surnumeres? Vesi on soolane (ca 33%). See tähendab seda, et te ulbite vee peal. Väide, et uppumine Surnumeres on võimatu, ei vasta tõele. Te ei vaju põhja, kuid reaalne võimalus end korgina ümber rulluda ning ohtlikku koguse vett kurku tõmmata on reaalselt olemas. Selle pärast on ka kindlad reeglid,kuidas vette minna. Vette tuleb minna alati selg ees ja aeglaselt. Põhimõtteliselt sa lihtsalt istud vette. Mitte kunagi ei tohi ennast kõhuli keerata!

Kuna soolasisaldus on väga kõrge, siis üle 15min korraga ei ole tervislik. Enne vette minekut soovitan end rannas oleva mudaga kokku määrida ja alles siis vette minna. Vesi on selline kleepuv ja õline. Samuti võtke ära kõik ehted. Kui tahate kontrollida, kas mees kinkis ikka õigest kullast ehte, siis võite koos kullaga vette minna. Kui kuld ei ole puhas, siis muudab see värvust – muutub mustaks.

Surnumere minekul ma soovitan kasutada kummisusse. Vetteminek on libe, sest sajad inimesed enne teid on muda märjaks teinud. Rannas ei ole potoonsildasid. Nüpd küsite, miks ei ole tehtud, et kliendil oleks mugavam? Surnumeri langeb iga aasta -1m. Nii kaua kui pole suudetud välja nuputada, kuidas vältida Surnumere kadunist, ei ole ka invesroritel mõtet investeerida sinna miljoneid. Ühe lahendusena on pakutud ka 180km kanalit, mis ühendaks Surbumerd Punase merega, kuid siiani on see vaid ideetasand.

Teine vale arusaan Surnumerest on, et seal puudub igasugune elu. See ei vasta täielikult tõele. Jõgede suudmetes on avastatud erinevaid vetikaid ning mikroobe. Seega 100% elutu Surnumeri ei ole.

Igaljuhul soovitan kõigil Surnumeres korra elus ära käia, sest meie lapselapsed ei pruugi enam maailma madalamas ja soolasemas veekogus ujuda saada. Neile jääb veel Kinnereti järv, mis on maailma madalaim mageveekogu.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s