Madaba ja Nebo – ja usk jätkub

Kuigi enamus inimesi seostab Vana ja Uut Testamenti peamiselt Iisraeliga ning vähemalt määral Egiptusega, siis on ka tänapäeva Jordaania aladel seos kristliku traditsiooniga.

Esimene seos on Petraga. Kristliku traditsiooni kohaselt lõi Mooses Wadi Musas välja kivist puhta allikavee ning usutakse, et ka Moosese vend Aaron on maetud Wadi Musasse. Nimi Wadi Musa tähebdab ei midagi muud kui Moosese orgu.

Madaba see-eest on linn ca 50 min kaugusel Ammanist ning oli keskne linn kristlastele. Madaba linnas on erinevaid kirikuid ning isegi kirikukool. Madabas tegeleti bütsantsiajal aktiivselt mosaiigikunstiga. Usutakse tänaseni, et paljude majade alt võib leida mosaiikpõrandaid 4. Sajandist.

Kõige suurem ja tähtsaim leid Madabas on “Püha maa” kaart, mis koosnes mitmest miljonist tükist. Meil on võimalus näha originaali Stm George’i kirikus. See kaart ei sisalda mitte ainult olulisi kohti, vaid ka detailset kaarti Jeruusalemmast. See kaart on võetud aluseks, et leida ajalooliseid hooneid Jeruusalemmas.

Edasi liigume Nebo mäele. Kristliku traditsiooni kohaselt on see mägi, millelt Mooses nägi “Tõotatud maad”. Ilusa ilma korral on võimalik näha sealt Jeruusalemma ning Jeerikot. Surnumere nägemine on garanteeritud. Mäe tippu on rajatud kirik, mis on igati kultuuriväärtuslik isegi muuseumina. See sisaldab endas väga hästi säilinud bütsantsiaegseid mosaiike.

Märgiline tähendus on Nebo mäel ka see, et Rooma Paavst külastas Nebo mäge 2000. aastal ning istutas rahu märgiks oliivipuu.

Peale Nebo mäge teeme ka suveniiri peatuse ning võimaluse osta surnumere tooreid. Hinnad on märgatavalt soodsamad kui Iisraelis. Iisraeli müügimehed väidavad, et nende tooted on parema kvaliteediga. Mina kasutan mõlemaid ning ei saa võita, et jordaania tooted oleksid 2-3 korda kehvemad 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s