Jordani jõeorg ning piirikontroll

Peale Beith Sheani jätame Iisraeliga hüvasti ning võtame suuna Iisraeli piiripunkti. Iisraelist väljumine on tavaliselt valutum, kui Jordaaniast Iisraeli sisenemine.

Piirikontroll jääb Beith Sheanist ca 15 min kaugusele. Piirikontrollis jätame oma kohvrid ja kotid bussi ning läheme terminali hoonesse vaid passi ja rahakotiga. Tavaliselt korjan ma piiriületus rahad enne kokku, mis on 34 USD inimese kohta. Samas saab seal maksta ka seekelites ja eurodes ja kaardiga. Suure grupiga reisides ei ole aga mõeldav, kui hakkan kolmes erinevas valuutas 40 inimese eest maksma. Olen seda teinud ning see on olnud alati kaootiline lootes, et inimesed on ausad ja maksavad tagasi.

Sealt saame valged lipikud, mida peame passi vahel hoidma. Peale passikontrolli saame veel roosad paberilehed, mis kinnitavad riigist lahkumist.

Edasi läbime Tax free poe ning jõuame terminali hoonest välja. Saame tagasi bussi ning võtame kõik enda isiklikud asjad ja läheme piiripunkti bussipeatusesse.

Kui buss tuleb ette, siis kõik peavad ise oma kohvrid bussi pagasiruumi tõstma. Mitte keegi ei aita teid! Edasi saate minna bussi, kus peate ette näitama passi ja selle valge paberikese, mis kinnitab riigist lahkumise tasu. Bussijuht tahab teilt 5 seekelit sularahas. Ma olen ka selle tavaliselt ette korjanud, kuid kes soovib ise või reisib ilma grupita, siis peate ka selle summaga arvestama.

Jordaania piiril tuleb bussi piirivalve passe kontrollima. Sealt edasi veel paar minutit ja saame bussist välja. Võtame kohvrid ning jätame need varikatuse alla hoiule kuniks läheme Jordaania piiripunkti passi templeid saama. Ja nii olemegi teinud piiriületuse.

Jordani jõeorg on -300 kuni -400m alla merepinna ning üks viljakamaid alasid Jordaanias. Tee Ammani enne mägedesse tõusmist näeme palju kasvuhooneid ning põllumajandusmaad. Piirkond on välimuselt vaene ja kohati isegi räpane. Te näete suuri kaubaautosid, mis transpordivad kapsast, porgandit, kõrvitsat ja kõike muid võimalikke puu- ja juurvilju. 90% kogu Jordaania põllumajandusest tuleb Jordani jõeorust.

Tagasi teel Iisraeli ületame Allenby piiripunkti. Jordaania pool läheb libedalt. Teie ei pea bussist lahkuma. Mina korjan kokku 10JOD inimese kohta riigist lahkumise tasu ning kõikide passid. Teen piiriületuse koos kohaliku giidiga ning toon juba passitemplitega passid tagasi bussi. Pisteliselt võetakse ka bussist paar kohvrit. Ärge ehmatage, kui see kohver on just teie oma!

Edasi sõidame ainult bussijuhiga Iisraeli piirile. Meie kohalik giid ei tohi meiega kaasa tulla! See etapp kuni Iisraelis bussi saamiseni võib võtta 30min – 3h. Kõik sõltub sellest, kui palju on inimesi piiri ületamas.

Teel Allenby terminalihoonesse on mitmeid seisakuid ning kontrollpunkte. Kui saame bussist välja, siis edasine on kaootiline. Kõige pealt on passikontroll nr 1; siis saate kohvrid lindile panna ning läbida metallidetektori; passikontroll nr 2; edasi ootame oma kohvreid ja kotte. See on täiesti tavaline, et teie pagas pannakse täiendavasse kontrolli või pagas avatakse. Tavaliselt inimesed lähevad sellest ähmi täis. Edasi on passikontroll nr 3, kus prinditakse välja riiki sisenemise sinine kaart. Sellest kontrollist läbides on veel kontroll nr 4 ja voilaa – olemegi tagasi Iisraelis.

Väga oluline märkus: kõige negatiivsem ja kohati üleolev suhtumine on just Iisraeli poole peal. See on koht, kus me hoiame emotsioonid vaos, ei võta asju isiklikult ning oleme nii rahulikud kui võimalik. Hästi oluline on kuulata ka minu poolt antavaid korraldusi, sest mina teen seda jama läbi mitu korda aastas.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s