Imesid sünnib ka siinmail :)

on

Ohh kuidas mulle meeldib käia oma autot parandamas või auto registreeringut uuendamas. See annab mulle kohe selliseid emotsioone, mida mitu päeva endaga südames kaasas kanda 🙂

Minu autol on juba pea kuu aega tagumine suunatuli läbi. Käisin paar korda ka vahetamas, kuid oli mingi viga hoopis ühenduses. Seega võtsin oma auto ning viisin teenindusse. Kohale jõudes selgus, et Renault teenindus on Sharjah Al Wahda teel suletud ning uus teenindus on avatud Mohammed Bin Zayed maanteel suunaga Ajmani.

Võtsin suuna nüüd juba uude teenindusse. Parkisin auto ning läksin sisse, et abi otsida. Kusjuures enne olin ma helistanud ka kõnekeskusele, et uurida umbkaudseid hindu, millega arvestama peaksin. Kõige pealt ühendati mind Renault müügisalongiga. Ma olin natuke segaduses, sest mul ei ole plaanis osta uut autot, vaid tahan ainult oma tagumist suunatuld korda saada. Naersime natuke telefonis ning siis suunati mind lõpuks teenindusosakonda. Anyway, ma jõudsin sinna juba kohale ning kui ma viisakalt teretasin üht nägusat araablast, tuli välja, et temaga ma olingi telefonis suhelnud.

Ainult tere ütlemisega teadsid kõik, et mina olen see naine Renault Fluence’ga. Auto viidi garaaži ning mina jäin ootesaali ootama. Turgutasin ennast maitsva kakaoga ning jälgisin enda ümber toimuvat. Minu pilku köitis kohe üks mees. Selline natuke tahumatu olekuga ning valmis kohe kõiki abistama ning  küsima, kellel on mida vaja. Ta jõudis ka järjega minu juurde. Jäime temaga vestlema ning ta tutvustas mulle nende tasuta soojade jookide teenidusletti. Ma küll viisakalt vastasin, et ma juba konsumeerisin ühe kakao, kuid ta tungivalt käskis mul ka teed sidruniga proovida 🙂

Nüüd oli ta mulle juba vägisi uue teetopsi nina alla tõstnud. Ta tundis huvi, kus ma pärit olen ning ta juba suutis end tutvustada kui Liibanonist pärit kristlast, kes just sel päeval sõidab koju lihavõtteid tähistama. Meie jutt jätkus ka eestlaste röövimisega Liibanonis ning lõpuks nägin ma laulal terve hunnik kaarte, mis juhatavad kliente nende uude esindusse.

Sarkastiline nagu ma olen, võtsin ühe kaardi ning küsisin, et kas ei ole liiga hilja hoida kaarte uues teenindussaalis? Minu uus silmarõõm, kes juhtus olema ka teenindussaali juhataja võttis kogu paki mu silme alt ära ning pöördus ühe oma töötaja poole, et “Ma ju ütlesin, et neid kaarte ei ole vaja siin hoida”. See oli rohkem selline sõbralik lõõpimine.

Korraga hakkasid kõik mulle oma visiitkaarte pakkuma ning mu auto sai ka valmis. Kui tahtsin maksma hakata, ütles minu vastas istuv Anis, et sellise väikese asja eest ta raha ei küsi. Tõesti? Araabia Ühendemiraatides tehakse midagi tasuta? Selline meeldiv žest tegi mul kohe tuju heaks terveks päevaks. Milline ime, et midagi tasuta saab 🙂

Võtsin auto ning suundusin tehnoülevaatusele. Sain ka selle läbi tehtud ning uue hinnakirja järgi maksta kallist riigilõivu. Kui eelmine aasta maksis auto registreeringu uuendamine koos tehnoülevaatusega 220 AED, siis see aasta tuli välja käia 520 AED pluss täiskindlustus autole. Kokku läks see lõbu maksma ca 475 eur. Tegin väikese kalkulatsiooni ning hinnatõus eelmise aastaga võrreldes oli ca 150%.

Kui ma tehnoülevaatuse eest maksin, siis ma mainisin, et hind on liiga kõrge. Selle peale öeldi, et ole õnnelik, et veel kõrgem ei ole 🙂

Kindlustus ja tehnoülevaatus olid süsteemis aktiivsed ning mul oli suur lootus, et saan registreeringu lõpetada nende online süsteemis. Tuli välja, et mu ID-kaart ei ole uuendatud liikluspolitsei süsteemis. Kui te arvate, et riiklik dokument saab uuendatud automaatselt erinevates allosakondades, siis te eksite. Selle jaoks peate te minema vastavasse osakonda ning laskma manuaalselt dokumenti uuendada. Mis online süsteemist me siin räägime?

Paar aastat tagasi olin sama küna ees oma eelmise ID-kaardiga. Helistasin siseministeeriumi infotelefonile, kes ID-kaarte väljastab ning sain vastuseks, et pean pöörduma immigratsioonibüroosse. Ma ei uskunud seda, sest 2 aastat tagasi saadeti mind sealt tühjade kätega minema ning suunati liikluspolitsei osakonda, kes tegeleb lubade ning auto registreeringutega. Võtsin ka seekord sammud liikluspolitsei poole. Selgitasin retseptsioonis olevale naisele, mida vajan ning sain järjekorranumbri. Jäin ootama. Õnneks oli minu ees vaid 2 inimest. Istusin naeratades letti ning tegin ka neiule enda ees selgeks, mida ma soovin. Selgus, et ma olin olnud vales järjekorras. Nimelt seal saab uuendada ainult juhilube, kuid mitte ID-kaardi andmeid auto registreeringu uuendamiseks.

Mind suunati tagasi retseptsiooni, kus ma sain uue järjekorranumbri. Õnneks ei olnud ka seal pikk järjekord ning sain lõpuks oma ID-kaardi uuendatud. Enne hoonest väljumist tehti ka küsitlust, kus ma sain kogu oma fustratsiooni viisakalt väljendatud. Nad kinnitasid, et riik töötab selle nimel kõvasti, et erinevad riiklikud osakonnad omavahel ühendada nii, et inimesed ei peaks erinevate riigiasutuste uksi kraapima, et uuendada dokumendi andmeid, mille on riik ise väljastanud.

Hoolimata, et mind suunati jälle valesse kohta ning info oli kohati ebapädev, olid inimesed sõbralikud. Täna sain isegi kõne, et mu uus “Mulkiya” ehk meie mõistes tehniline pass on valmis ning laupäeval tuuakse kulleriga mulle kontorisse.

Kui kunagi AÜE tõesti areneb nii kaugele, et riigisüsteemid hakkavad toimima nagu Eestis, siis mul võib isegi siin igav hakata. Kaob see sportlik huvi, kuhu mind jälle suunatakse ning kas on lootus asjad korda saada või ei 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s