Nizwa turg – ehe ja päris

IMG_20180112_075044.jpg
Nizwa loomaturg

Meie reisikava oli sätitud nii, et oleksime reede varahommikul Nizwas. Kord nädalas reede hommikuti kella 07:00-11:00 vahel toimub Nizwas loomaturg. Tegemist on unikaalse turuga, mis on kantud ka UNESCO kultuuripärandi kaitse alla.

Hommikuti tulevad müüjad oma loomadega (kitsed, veised, kaamlid) Nizwasse. Kõik loomad müüakse maha oksjonil. Vanasti toodi ka kaameleid oksjoniringi, kuid nüüd on nad müügis kaubikutes turu parkimisplatsil. Tavaliselt algab oksjon kitsedega ning kui huvi kitsede vastu raugeb, siis tuuakse ringi veised.

Nizwa turul on varikatusega ringi moodi ehitis. Müüjad istuvad siseringis ning lasevad turu töötajatel oma loomi pakkuda. Välisringi moodustavad ostjad. Meie saime vaadata natuke melu välisringis ning siis tegime kiire “teeületuse” ning hüppasime siseringi ostjate seljataha, et saada parem ülevaade.

IMG_20180112_075306.jpg
Nizwa

Kuidas toimub oksjon? Töötaja liigub kitsega paela otsas mööda ringi ning võtab vastu enampakkumisi. Muidugi kõige pealt saab ta omanikult alghinna. Kui looma hind on tõusnud teatud summani pöördub töötaja omaniku poole ning küsib kinnitust, kas võib antud hinnaga looma maha müüa. Kui omanik leiab, et hind võib veel tõusta, siis läheb töötaja uuele ringile.

Meie ei jõudnud veiseid ära oodata, kuid juba kitsede vaatamine tekitas meis härdust. Turule jõudes nägime autoparklas ka surnud kitse. Suure tõenäosusega oli pael ümber kaela liiga tugevasti kinni seotud või jäi ta lihtsalt autosõidu ajal kuhugi kinni ning poos enda ülesse 😦 Turul oli müügil ka väikesed kitsetalled. Nad olid kõik nii armsad, et ma oleksin võinud nad kõik sealt kokku osta 🙂 Mina isiklikult ei näinud

IMG_20180112_075444.jpg
Nizwa

situatsiooni, kuid kliendid ütlesid, et üks kits sai oksjoniringist pagema. Oli teine ringist paela otsast lahti saanud, üle barjääri autoparklasse hüpanud ning sealt juba wadi poole jooksu pannud. Run, Forest, Run 🙂 Samuti oli üks kitsetall peremehe kaotanud. Tuli teine meie jalgade juurde ning ta ei öelnud ära meie hellitustest.

Peale loomaturgu liikusime edasi datliturule ning sealt edasi vaatasime ka puu- ja juurvilja turgu ning jalutasime läbi vürtsituru. Kindlasti Nizwas külastage ka hõbeda turgu. Nizwa on Omaani hõbedameistrite Mekka. Seal saate te kõige audentsemat Omaani disainiga hõbeehteid vaieldamatult parima hinnaga. Kui te plaanite siduda Omaani reisi Araabia Ühendemiraatidega ning külastada ka Nizwat, siis jätke oma ostud Nizwasse. Pea kõik maitseained on poole odavamad, kui Dubai Deira vürtsiturul teile pakutakse.

IMG_20180112_083343.jpg

Nizwa turul kohtasin ka oma eelmise aasta autojuhte. Ali oli nii meelitatud, et ma mäletasin tema nime ja mitte Khamisi nime 🙂 Khamis see-eest oma impulsiivse loomuga tuli kohe mind kallistama ning lasi välja kõik eestikeelsed väljendid, mis ta oli koos minu grupiga ringi sõites omandanud 🙂 See oli hästi meeldiv üllatus ning tegi mu tuju kohe rõõmsamaks. Selline eesti keele oskus oli aga okas minu autojuhile. Ta ei tahtnud ka kehvem olla ning teiste juhtide soe vastuvõtt tegi ta isegi natuke kadedaks. Nüüdsest näitas ka Haytham ülesse suurt huvi eesti keele vastu 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s