Soovitused Tansaaniasse ja Sansibari reisimiseks

Reisime ja selle kogemine on alati väga subjektiivne. Meie kogemused sõltuvad, millal me reisime, kellega reisime, mida me oma reisilt ootame ning kui palju on olnud meil õnne oma reisil. Samuti on väga oluline faktor, mis eelarvega oleme läinud reisile. Võin julgelt väita, et meie reisi saatis õnn kogu aeg 🙂

Siinsed soovitused baseeruvad minu isiklikult kogemusel. Tuleb kindlasti märkida, et meie reis oli suurelt osalt säästureis. Säästureis selles mõttes, et vaatasime endale tagasihoidlikud majutused selle eesmärgiga, et oleks rohkem võimalusi kohapeal ise rohkem näha ja nautida. Ma ei saa väita, et reisimine 8 erineva lennuga oleks olnud väga säästlik või lennata Dubaist Emirates Airlines´ga kõige odavam. Tänu sellele, et tahtsime reisil teatud mugavust, tegime kompromisse majutuse osas. Sellest hoolimata olid enamus majutuskohti selliseid, kus ma tahaksin ise tagasi minna ning ei pelgaks ka seal ööbida koos oma klientidega 🙂

 •  Tansaania reisile minnes ei ole vaja teha kollapalaviku vaktsiini, kuid veenduge, et te ei sõida läbi riigi, mis seda nõuab (nt. Keenia). Soovitan kaasa võtta malaaria tabletid. Kuigi Tansaania ei ole malaaria ohutsoonis ei ole malaaria oht 100% välistatud. Näiteks siiani esineb malaariat Sansibari sisemaal.
 • Reisile minnes veenduge, mis aastaajal te reisite. Vältige suuri vihmaperioode. Kuival perioodil ning selle lõpul on loodus kõige tagasihoidlikum, kuid samas on see suurim tõenäosus näha loomi, kes on koondunud veekogude juurde.
 • Ma ei soovita rentida autot, sest liiklus on päris kaootiline ning tuleb meeles pidada, et Tansaanias on ka vasakpoolne liiklus. Samuti pidage meeles, et näiteks Mikumis tuli meil üle tee elevandikari. Meie ei ole sellega harjunud ning ei pruugi kõige adekvaatsemalt antud olukorras tegutseda. Sansibar oli koht, kus ma oleksin julgenud autot rentida. See aga eeldab, et sul on rahvusvaheline juhiluba. Kui sul seda ei ole, siis tuleb vähemalt Sansibaris minna politsei jaoskonda ning taotleda ajutine luba. See maksab 25 USD ning võtab 24h  aega. Rahvusvahelist juhiluba küsitakse ka rolleri rendiks.
 • Kuigi te saate igal pool hakkama dollaritega, soovitan vahetada ka kohalikke tšillingeid. Seda on hea kasutada just väiksemate ostude tegemisel ning jootraha jätmisel. Kui teil on dollareid, siis vaadake, et nad ei oleks vanemad kui 2005. a väljalase. Vanemaid dollareid ei võeta vastu, sest pangad ei vaheta neid. Sansibaril oli dollarite väljalaske aasta vanem, mida aksepteeriti. Kui õigesti mäletan, siis vist 2001.a.
 • Kui te kasutate siselende, siis arvestage, et mitmed lennukid on vaid 14-kohalised. Rasedad või väga suured inimesed leiavad eest olukorra, kus neil võib olla raske oma istekohale saada. Ma ei ole ise väike inimene ning samas ei pea ma ennast ka ülipaksuks, kuid isegi minul oli kitsas end toolile sättida. Mitmed väikesed lennufirmad on pannud ka kaalupiirangu. Väga suured inimesed peavad maksma topelt hinna. See on ka arusaadav, sest sellisel juhul võtavad nad lennukis ka kaks kohta.
 • Siselende kasutades just väikeste lennukitega on soovitav oma pagas minimaalne hoida. Tavaliselt on lubatud 15kg inimese kohta. Nendel lennukitel ei ole ka suured pagasiruumid. Selle pärast on soovituslik reisida nö reisikotiga, mitte kohvriga. Reisikotti on neil mugavam sättida lennuki pagasiruumi.
 • Kui teil on vähegi võimalik, siis võtke Mafia saar oma reisiprogrammi. Sinna saab minna ka laevaga. Laev on suhteliselt kehv ning laevareis kestab ca 4h ja vel pikk bussisõit sadamasse Dar Es Salaamist. Lennureis on küll sipa kallim, kuid kindlasti mugavam ja kiirem. Kõigest 35 minutit ning piisab kui olete lennujaamas 1h enne väljalendu. Samuti avanevad teil kaunid vaated saarele.
 • Mafia saare enamus hotelle on looduskaitse alal, mis tähendab pargimaksu 24 USD inimene/päev.
 • vaalhaid on MUST SEE ja seda just Mafia saarel. Samuti kui olete sukeldumishuvilised, siis kindlasti Mafia.
 • Safareid saab teha Tansaanias mitmetes parkides. Mina soovitan Mikumit. See on 6-7h sõidu kaugusel Dar Es Salaamist. Te ei pea minema eraldi lennukiga teise riigi otsa. Va. juhul kui võtate lennu kas Arushasse või Kilimanjarosse ning soovite ka Aafrika kõrgema mäetipu vallutada.
 • Peale sularaha kandke kaasas kindlasti krediitkaarti. Mitmetes parkides saab maksta sissepääsupileti eest kas ainult ja/või krediitkaardiga. Näiteks Mikumi rahvuspark aksepteeris ainult krediitkaardimakset.
 • Tänavatel ja eriti suurlinnades peate olema ettevaatlik. Oma asjadel peate silma peal hoidma. Minul küll kordagi ei tekkinud olukorda, kus oleksin kartnud röövi vms, kuid te olete siiski Aafrikas. Kõige ohutum koht on kindlasti Mafia saar. Seal jätsime ka oma rattad järelvalveta randa.
 • Tansaanias ma ei näinud, et keegi oleks kerjanud või jäänud oma jootraha ootama, va Sansibar. Sansibar oli ainuke koht, kus lapsed tulid raha lunima ning kus inimesed pildistamise eest samuti käe pikalt ette ulatasid. Samas on kasulik minna Tansaaniasse suurte kommivarudega 🙂 Väikeseid lapsi, kes üks pulgakomm õnnelikuks teeb, on palju. Eriti lapsed Maasai külades, kui juhtute mõnda neist külastama.
 • Kuigi keegi otseselt jootraha meie käest ei küsinud,on siiski viisakas seda jätta. Eriti oma autojuhtidele, safari juhtidele ja giididele. Samuti on enamus hotellides jootrahakarbid, kuhu saate jätta oma tänu hotellist välja registreerimisel.
 • Kui te ööbite nagu mina tagasihoidlikes hotellides, millel on kõik elementaarne, kuid mitte midagi liigset, siis arvestage, et
 1. tubades ei pruugi olla üldkonditsioneeri. Konditsioneeri asendab laes olev tiivik või väike puhur.
 2. Tubades ei ole üldjuhul külmkappi.
 3. Veevool vannitubades ei pruugi olla kõige parem ning ette võib tulla elektrikatkestusi.
 4. Voodite kohal on sääsevõrgud. Kindlasti kasutage neid isegi kui tundub, et sääski ei ole.
 5. Safari laagrites võtke täispansion ning Mafial vähemalt hommiku- ja õhtusöögid. Teil ei ole palju võimalusi hotellist väljas süüa.
 • Tansaania ei ole veel väga arenenud turismi maa. Seega ei ole teil iga nurga pealt võimalik suveniire osta. Hotellis kas suveniiripood puudub või on ta suhteliselt kasina valikuga.
 • Alkohol on müügis enamustes toidupoodides, kuid hinnad on kallid. Pudel õlut on kallim kui Eestis. Ja siinkohal ei saa me võrrelda kahe riigi majandusstandardeid. Poes saab osta nii kohalikku õlut kui ka importõlut. Nii oli näiteks Tansaanias müügil Baltika 🙂
 • Sansibaris pakutakse teile kõikvõimalikke küla ekskursioone. Ekskursioon tähendab endas külla viimist, mööda kitserada kõndimist, teid viiakse ka kohalikku majakesse või mudaonni. Selle juurde räägib giid, kuidas kohalikud elavad. Samuti on popp ekskursioon Jozani mets. Seal näete haruldasi punaseid kolumbuse ahve. Peale ahvide ja metsa te midagi muud ei näe. Meie nägime näiteks need haruldased ahvid ära teel lennujaama, sest Jozani mets jäi meie teele. Sansibaris on kindlasti huvitavad vürtsi-ekskursioonid ning võimalus võtta ka kokandus-trippe, kus õpetatakse tegema kohalikku toitu.
 • Sansibari teisele saarele, Pembale, on mõtekas lennata kui olete linnuvaatleja.
 • Kuigi hotelle on paljud soovitan ma kõike hotelle, kus ma ööbisin va Dar Es Salaami hotell. Florida Executive Inn oli koht magamiseks, kuid mitte midagi meenutamiseks. Teistest hotellidest nii palju, et
 • Camp Bastian – lihtne safarilaager 15min kaugusel Mikumist. Toad puhtad, kanalisatsioon toimib, toidud head. Koht on ise pisike ning see annab kohale juurde hubasust. Samuti on töötajad väga sõbralikud ja lahked. Ausalt, ega ma ei kohanud kogu reisi peale ebameeldivaid inimesi.
 • Meremeta Lodge – kuigi lodge ei asu Mafia saarel otse rannas, kompenseerib Abdul oma olekuga ning majutuskoha veetlusega, selle pisiasja. Abduli käest saate rattad, kui vaja viib ta teid ise randa ära ning samuti saate tema käest snorgeldamisvarustuse. Ta vennal on rannas püsti pandud ka sukeldumiskeskus. Kindlasti võtke tema käest õhtusöögid. Need on väga head ja samas ei ole teil kuskile minna ka välja sööma.
 • La Madrugada Beach Resort – ilus tagasihoidlik väike hotell Sansibari kaguosas. Hotelli hind on vägagi taskukohane. Hotellil on 2 basseini, ilus rannaala ning head toidud. Hotellis on alla 50 numbritoa, mis tähendab, et seal ei liigu kogu aeg suured massid. La Madrugada jääb melust ja elust eemale. Sobib sulle, kui tahad päikest ja puhkust ning võtta hotellist mõned eksursioonid.

Mis nüüd muud, kui Tansaaniat avastama. Kas lähete omal käel või läbi mõne reisifirma, olete alati oodatud esitama mulle küsimusi. Aitan teid meeleldi. Samas kui mu enda tutvusringkond ja väike klientuur huvi üles näitab, siis võib olla on Tansaania ja Sansibari juba ka minu reisikavas.

Uute seiklusteni 🙂

 

2 Comments Add yours

 1. A ütles:

  Kas märtsi keskpaigas oleks mõistlik Tansaania/Sansibari külastmiseks

 2. liinap ütles:

  Tere, Märtsi kuus algab Sansibaril vihma hooaeg. Kui lähete märtsi alguses, siis on lootust saada nii vihma kui päikest. Garanteeritult paremat ilma soovides, ma märtsis ei reisiks 🙂 Mõned hotellid sulgevad ennast ka märtsis.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s