“Keelatud naine” (Verena Wermuth)

“Keelatud naine” on kaasa haarav jutustus ühe Šveitsi neiu armumisest Araabia Ühendemiraatide kohalikku. Raamatus on naeru ja pisaraid ning ka kurb lahkuminek.

Teos käsitleb kahe väga erineva kultuuri kokkupõrkumist. Räägib suhetest, mis eeldasid teineteise mõistmist neile nii elementaarsetes asjades. Minu jaoks tundus raamat kohati naiivne. Paljudes kohtades ajas raamatu autor oma saamatusega mind lausa marru. Hiljem raamatule tagasi mõeldes tuleb anda aru, et Verena teadmised islamist ning selle kultuurist on hoopis midagi muud võrreldes minuga ning ta ei olnud eelnevalt seda õppinud ega ka araabia ühiskonnas aastaid elanud.

Samuti tuleb arvesse võtta, et tegevus algas 80ndatel ning sellel ajal ei teatud Euroopas araablastest peaaegu mitte midagi. Rääkimata, et sellel ajal oleksid inimestel olnud rohkem kontakti araabia maailmaga, kui vaid mõned üksikud vahetusõpilased.

Nafta avastati AÜE´s alles 60ndate lõpul ning alles 70ndatel hakkasid esimesed inimesed oma liivadüünide vahelt Euroopasse saama.

“Keelatud naine” on minu jaoks huvitav ainult selles aspektist, et Khaled, kellesse Verena armus oli emiraati. Sellega avab ta eestikeelse lugeja jaoks ukse Araabia Ühendemiraatidesse. Annab natuke aimu, milline nägi välja Sharjah, Dubai ja Abu Dhabi ning millised käitumismallid olid sellal siinsete inimeste (eriti meeste) seas moes. Muidugi on ühiskond selle paarikümne aastaga muutunud. Kes teist iganes loeb täna seda raamatut, siis ärge võtke seda üks ühele.

Inimesed ei istu enam tervet oma päeva maha pimendatud kardinate vahel, sest on ramadaan. Samuti ei kohelda enam sheikhe nii nagu Verena seda kirjeldab. Selleks sa pead olema ikka väga tähtis sheikh, mitte üks kauge sheighi sugulane Hajjari mägede jalamilt 🙂

Mis aga kehtib siiani, on meeste austus naiste vastu ning naise kohustus end hästi üleval pidada oma mehe silmis. See, et mees eeldab, et sa naisena tead kuidas käituda ning vajadusel küsida nõu teistelt naistelt, on siiani tavaks paljudes suhetes. Samuti on tavaks, et sind ei tutvustata mehe perele enne, kui asi on suhteliselt lõplik ning ametlik. Mehed ei kutsu oma tüdruksõpru reede hommikuti oma ema pannkooke moosiga sööma jne.

Igaljuhul soovitan raamatut lugeda neil, kes on araabia maailmast huvitatud ning kellel on kasvõi plaan Dubaid külastada. Raamat annab kena sissejuhatuse araabia maailma suhterägastikku 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s