Sõit Omaani :)

DSC_0184Lubasin kirjutada oma seiklustest emaga Omaanis 🙂

Omaani hakkasime sõitma ühel ilusal neljapäeva õhtul. Teades oma ülemust, siis oli palju loota, et ma varem töölt ära saaks ning seega oli kindel, et minu pikk autosõit jääb pimeda peale.

Muscatisse sõiduks valisin tee läbi Fujeirah ning sealt edasi üle Kalba piiripunkti. Fujeirahsse tahtsin sõita juba seetõttu, et ema saaks nautida ilusaid vaateid mägede vahel. Nimelt on see uusim tee Dubaist India ookeani rannikule ning teeolud on väga head. Isegi mägede vahel on sõidutee, kus saab sõita maksimaalselt 140km/h.

Fujeirahs tegime väikese söögipeatuse, vahetasime Omaani riaale kaasa ning siis hakkasime juba Kalba piiripunkti poole sõitma. See oli minul esimest korda elus sõita seda teed juhina ning muidugi ei praktiseeri ma GPS kasutamist. Mul oli vaid väike Google Mapi kaart välja prinditud, et Muscatis hotell üles leida.

DSC_0203Enne Kalba piiripunkti jõudes suutsin ma veel teelt eksida. Selle 5 minutilise lisaringi jooksul õnnestus mul leida juhuslikult ka Kalba Ülikool ülesse 🙂 Piiripunktis läks meil aega nagu alati. Kõigepealt uuriti, mis imeasi see Eesti Pass on ning peale arutelusid leiti, et jah ema peab maksma ainult 5 OMR kohapeal ning Omaani Sultanaadi uksed on meile avatud. 

DSC_0191Kalba piiripunkt ei ole koht, mida mööda turiste sõidutatakse. Seal ei ole selliseid ooteruume nagu Hatta ja Al Aini piiripunktides. Migratsiooniameti poisid teevad oma igapäevast tööd nö soojakutes ning te peate auto parkima ning ise meeste juurde minema. Kõigepealt UAE-st lahkudes peate jätma auto kuhu juhtub ja siis valvepostil oleva mehe juurde kõndima ning talle 50 AED riigist lahkumise eest maksma. Omaani piirile jõudes peate uuesti autost lahkuma ja siis juba Omaanile kukrut kergendama. Kui sõidate rendiautoga, siis tehke kindlaks, kas kindlustusleping kehtib ka Omaanis. Kui ei, siis peate minema veel kõrval olevasse putkasse ning sealt lisakindlustuse tellima.

Minu autokindlustus katab nii Omaani sisemaad kui ka Khasabit ning seekord olin targa tütarlapsena ka oma kindlustuse väljaprindi kaasa haaranud. Kui nad tahtsid näha auto tehnilist passi ehk araabia keeles Mulkiya, siis mehed läksid pöördesse, et ma sain nende araabia keelsest soovist Mulkiya paremini aru, kui nende segasest inglisekeelsest soovist 🙂

Kogu tee Ajmanist Muscatisse võtab ca 7 tundi koos piiripunktiga. Meie startisime Kalbast juba pimedas ning jõudsime hotelli Muscatis kell 2 öösel. Tee Kalbast Muscatisse on igav ja üksluine – 320 km pikka sirget ilma ühegi huviväärsuseta.

DSC_0163Paari aasta tagused mälestused olid veel ärevalt meeles, et need pikad kilomeetrid olid täis teetöid. Õnneks oli neid seekord vähem, kuid siiski piisavalt et tempot maha võtta. Kogu selle teekonna jooksul tegin vaid ühe metsapeatuse ema soovil ning ülejäänud ajast hoidsin gaasi põhjas, et võimalikult kiiresti voodisse jõuda.

Emat kurnas see sõit väga. Mitte vist isegi niivõrd reisi väsimus ning sõit pimedas, vaid mure rohkem minu pärast, kes peale pikka tööpäeva kodust 450 km teelõiku sõitma hakkkas.

DSC_0207Natuke elevust sõitu tõi Soharist läbi sõitmine, mille tee ääred on ilusti kaunistatud puude ja lilledega ning andis tunda natuke Omaani idamaist hõngu. Teine, natuke naljakas, intsident leidis aset ühel järjekordsel ringteel, kus korraliku juhina jälgisin liiklusmärki STOP, enne ringile sisenemist. Sellise tegevuse tulemusena sain vihase signaali ning kes muu oli see vihane sõitja, kui Araabia Ühendemiraatide numbrimärgiga “haywan”. Nad tapavad end ja teisi Emiraatide teedel ning nüüd ajavad mind oma olematu liikluskultuuriga ka Omaanis taga. 🙂

DSC_0198Muscatisse sissesõit on ilus ning ma ei väsi kordamast, kuidas ma armastan seda linna. Selline vaikus ja harmoonia, mida Emiraatides ei kohta. Ei ole pilvelõhkujaid, 7-realisi teid, klaasmonstrumeid, teedel tuututavaid autosid ja seda lärmi ka öösel, mis meid siin saadab. Jah, olen nõus, et pika aja peale muutub Omaan igavaks. Eriti noortele ning neile, kellel kogu aeg on kihk midagi teha. Samas loodusliku poole pealt pakub Omaan kordades rohkem. Neil on sukeldumine (kus on ka midagi näha), neil on delfiinid, kilpkonnad, metsad, mägede otsas lumi, jõed, rohelist loodust ning meeletult palju kauneid randu. Ja mis peamine – Omaan on Araabia kogu oma idamaises võlus ja valus.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s