Taksojuhid on minu vaieldamatud lemmikud

Oma seikluslikud seigad siinsete taksojuhtidega tõi mulle meelde uudis, mida äsja lugesin. Nimelt kaks ajakirjanikku olid teinud katse Dubai taksodega. Mina koos paljude teistega ei saa kindlasti nõustuda tulemuse üle, kus 5st punktist anti 4,5.

Olen ka ise kogenud äärmiselt head taksoteenust, kuid need on jäänud üldjuhul ka rohkem erandiks. Samuti linnapildis on näha suurem osa autoavariidest, kus üks osapool on takso.

Viimased kaks pikka taksokogemust on olnud mul see-eest meeldivad. Nemad ei sõitnud mu toidukottidega minema, ega petnud ka raha välja 🙂

Esimene huvitav kogemus oli Rashidiyas. Tulin metroo pealt ning soovisin takso võtta. See ei ole just eriliselt kuum koht, kus palju taksosid. Peale mind oli seal päris palju inimesi, kes taksosid jahtisid. Antud päeval oli ma totaalselt haige. Köhisin ning nägin üldse kehv välja. Minu kõrval araabia mees hakkas mulle taksot püüdma, kusjuures ta oli ise ka selle ootel. Peale paari katset, kui takso seisma jäi ning ei tea kust filipiini naised minule tellitud takso kaaperdasid, õnnestus ka mul takso peale saada. Suured tänud abivalmile mehele, kes mulle takso lõpuks välja võitles.

Taksojuht ise oli kas hiinlane või filipiinidelt. See oli suhteliselt haruldane nähe. Tavaliselt on enamus taksojuhte kõik Pakistanist ning vähemal määral leidub neid ka Indiast. Kui ma ütlesin talle, et soovin minna Ajmani, siis mehe näos ei olnud just suurt rõõmu näha. Ma rahustasin ta maha ning juhatasin teed. 40 min teelõigul ta tänas mind ette ja taha minu koostöövalmiduse eest teda teekonnal aidata ning siis hakkas mull ette lugema ravimeid, mida võtma peaksin. Tema naine pidavat just arst olema.

Sellel päeval oli Sharjahs ja Ajmanis korralikult vihma sadanud ning nagu Ajmanile kohane, siis kogu vesi jääb ka tänavale. Meie Tallinna Tuukri tänava üleujutus on köömes selle kõrval, mis siin teedega juhtub 🙂 Taksojuht mõõtis kriitilisel pilgul ala, mis oli veel paar tundi tagasi sõidutee olnud ning siis võtsime riski, et seda läbida. Tervelt natuke kuivemale alale tagasi jõudes ohkasime kergendatult ning pärast natukest ekstreemsust olin ka koju jõudnud.

Teise taksojuhiga sain ma nädal hiljem lausa pikemale jutujärjele. Ma hakkasin uurima taksojuhtide töökorraldust ning nende hingeelu. Nimelt on paljud Dubais kurtnud, et kella 4 paiku pärastlõunal ei taha paljud taksod neid soovitud sihtpunkti viia. Sellel on väga karm reaalsus. Nimelt Dubais peavad taksojuhid tegema kell 4 vahetuse. Hommikune vahetus lõppeb ning õhtune algab. Kui nad vahetusele hiljaks jäävad, siis nad saavad trahvi. Seega, kui soovite võtta takso ja taksojuht ei võta teid peale, siis ärge pahandage. Nad on oma vahetust üle andmas.

Teine huvitav info on see, et kui mina näiteks võtan takso Dubaist Ajmani, siis see sama Dubai takso ei tohi Ajmanist ega Sharjahst peale võtta ühtegi klienti. Kui taksojuht seda teeb, siis saab ta 2000 AED (400 eur) trahvi. Nii kapitalistlikus riigis nagu seda on UAE, peab takso kogu tee tühjana tagasi sõitma kuni siseneb uuesti Dubai Emiraadi piiridesse.

Ma olen ka viimased nädalad mitmeid mööblipoode külastanud. Minu voodi on jätkuvalt katki ning et loota, et inimesed oma sõna peaksid, on ka siin liiast. Kokkuvõttes kehtib kõikjal sama reegel, et kui ise ei tee, siis ei tee mitte keegi. Käisin piilusin uusi voodeid IKEAst. Eesriga võrreldes on hinnad soodsad, kuid Ajmanis elades olen harjunud asju veeli soodsamalt saama. Samas mul on vaja voodit mõõtmetega 140×200, kuna mu madrats on selles mõõdus. Igaljuhul ma IKEAst ei saanud midagi ning siis tuli mulle mälusopist meelde, et meil Ajmanis on Dragon Marti väikevend China Mall. Võtsin  takso sinna ning sisenedes pole ma kogu Ajmani peale nii palju hiinlasi näinud kui seal.

Seal ringi käies tuli mulle kohe meelde minu ja Liisi reis Hiina ning sealne klienditeenindus. Nii nagu Hiinas, nii ka siin, ei suvatsenud hiina mammi oma seebiseriaali vaatamist pooleli jätta, kui tal poes olin. Ma põhimõtteliselt pidin ootama rekaamipausini, et saaksin toote hinda küsida 🙂 . Teises poes see eest oli ajaleht laiali laotatud ning aktiivne nuudli söömine käis täies hoos. Minule öeldi seal küll tere, kuid suu oleks võinud enne tühjaks süüa. Aga ma ei kaeba. Need ongi antud kohtade iseärasused, millega pead arvestama hetkest, kui uksest sisse astud. Ma liikusin edasi mööbli poolele ning voodid olid täiesti defitsiit.

Kui ma lõpuks leidsin voodid, siis kahjuks need ei sobinud Põhjamaa külmale neiule, keda ei sümpotiseeri kuld ja kard ja roosad lillekesed voodipeatsis. Silm jäi mul pidama ka lahtikäivatele diivanitele. See on hea lahendus, kui keegi soovib UAE-d külastades poliitilist varjupaika 🙂 . Kokkuvõttes tulin ma sealt sama targalt tagasi, kui sisse läksin. Kes soovib Made in China Cuccisid ja Armanisid, siis sealt leiate kindlasti palju parema hinnaga kui mis iganes Alanya või Dubai turg.

Koju tulles nägin just kuidas minu armas majavalvur ilusat tumelillat diivanit vedas. Värv oli just see, mida mul vaja läheks. Küsisin, kas see diivan on müügiks. Tavaliselt, kes välja kolib ning kõike mööblit kaasa ei võta, siis majavalvur müüb seda. Ma sain hinnaks 50 AED (10 eur) ning poole tunniga oli mul diivan toas. Ilmselgelt oli see odavam mulle tuppa tuua, kui prügimäele saata 🙂 . Ma maksin oma diivani eest sama palju, kui taksosõidu eest China Malli ja tagasi.

Kui keegi veel mingi hetk loobuks ilusast valgest voodist õigetes mõõtmetes, siis Allah tõesti armastab mind. Minu kodu on nagu taaskasutuskeskus, kus mööbel on majavalvurilt või sõpradelt. Minu enda investeering koju on söögilaud, 4 tooli, kohvilaud, kardinad ning vaip. Ma arvan, et koguväärtus ca 100 eur. Seega elan oma elu teadlikult nii, et välja kolides pole asjadest kahju ning kasvõi Eestisse naastes ei nuta mahajäetud või võileivahinna eest maha müüdud mööbli pärast.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s