Uus aasta ja sipa uudiseid

Uue aasta võtsin siin vastu rahulikult. Reedel oli mu filmi nautimise päev ning laupäeval sisuthihe sõpradega kohtumise päev. Alustasin Sharjahs hommikusöögiga, jätkasin Ajmanis lõunaga ning lõpetasin õhtu Dubais jalgpalli vaadates.

Egiptuse suurim ja tugevaim klubi Al Ahly mängis Lõuna Aafrika Vabariigi Orlando klubiga. Orlando viigistas seisu 1:1 viimasel 5 sekundil. Seega viimane mäng Kairos tõotab tulla põnev. See leiab aset tuleval pühapäeval. Muidugi olin ma ainuke, kes Orlando klubi toetas ja minu laudkonna egiptlastele see sugugi ei meeldinud. 🙂

Eile olin töökas ja õhtul läksin üksinda kõndima, sest minu kamraad hakkab vist tervislikust eluviisist väsima :P. Jõudsin Corniche lõppu ja otsustasin mere äärde kividele elu üle järele mõtlema minna.

Korraga ei tea kus kohast oli mu kõrval mingi kohalik valges ürbis vanamees. Istus südamerahuga minu kõrvale maha ja naeratas. Inglise keelt ta ei osanud ning siis me tekitasime seal jälle araabia-inglise-viipekeele hübriidi. Tal juttu jätkus kohe kauemaks, mis sest et aru ei saanud. Nii me seal istusime nagu Sepa ja Avandi paroodia Tättest ja Matverest – sisutühi tekst vaikuse hetkede vahel. Kui ma lõpuks end liikvele seadsin tahtis vanamees mu telefoni numbrit. Ma keeldusin talle seda andmast. Jäi teine kurva näoga sinna kividele maha, kuid eks kunagi naeratab ka talle õnn 😉

Uudistest nii palju, et Dubail on plaanis luua teelõigule Dubai – Abu Dhabi VIP rada, kus saavad registreeritud autod sõita nii kiiresti kui pasunast tuleb. See plaan soovitakse ette võtta selle pärast, et mugavdada äriklientide liikumist kahe linna vahel. Eks vaatab, millal see ka teoks saab, sest mingeid kahtlaseid autosid juba GITEX 2013 tutvustati.

Teine huvitav uudis on Ajmanist. Ajman võttis vastu seaduse, et kõik arved peavad olema vähemalt araabia keeles ja igas firmas peab olema töötaja, kes valdab araabia keelt. Kui antud nõuet ei täideta, siis saab firma 100 000 AED ehk ca 21 000 EUR trahvi. Isiklikult ma ideed toetan, sest tihti on teenindav personal Indiast, Pakistanist või Filipiinidelt, kes ei valda araabia keelt. Samas on see riik ise loonud nö inglisekeelse keskkonna siin  ja nüüd üleöö hakata uusi nõudeid täitma on natuke liiast. Kelle viisa või töölepingu siis lõpetama peaks ning kus kohast kohe uus töötaja võtta, kes on firmale lisakulu.

Aga jah, idee iseenesest on igati mõistlik. Eestis on veel normaalne, kui poemüüja teretamise peale vastab Cto?, kuid enamus riikides peab igas valdkonnas oskama riigikeelt.

Laupäeval kukkus või hüppas üks usbeki naine 32. korruselt alla Al Buhaira Tower’st. Nüüd uurivad asjaolusid, kas oli tegemist enesetapu või muu õnnetusega. Sharjah’ s on pea iga kuu mõni naine, kes tornide katustele ronivad. Mõned korjatakse tänavalt kokku ning mõni suudetakse ka treppi mööda alla saada. Inimeste elud on erinevad ja probleemid on erinevad, kuid fakt on see, et inimestel ei ole siin kerge elu. Eriti, kes on buumi ajal end lõhki laenanud ning nüüd ei saa oma eluga hakkama. Siinne riik ei ole ta kodu ning toetusi kuskilt ei ole võtta. Samas tihti nendel inimestel pole ka oma kodumaal elu ja kodu. Kus on sõda üle kainud, kus on muidu rahutused ja vaesus. Võin oelda, et 90% siia kolinud inimestest on kõik majandus-immigrandid. Väga vähesed on tulnud siia hea pakkumise peale oma koduriigi firmast või niisama elu nautima. Ja mõnel hullul pole üldse aimu, miks ta siia tuli, kui kauaks jääb ning mis oli kogu selle ettevõtmise point 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s