Uudiseid Emiraatidest

See, et Hr. Paet peab läbirääkimisi Dubaiga viisavabaduse osas, on vana uudis. Uus ja huvitavam on hoopis see, et Lahe riigid tahavad Dubai eestvedamisel sisse juurutada uue viisatüübi nagu seda on meil Euroopas Schengen viisa. Seega kui saate viisa Dubaisse, siis sama viisaga saate külastada ka näiteks Omaani, Katari, Bahreini ja oli vist ka Kuwait seal nimekirjas. See on minu arvates üks igati tore uudis, mis avab uksed ka teistesse naaberriikidesse ilma, et uuesti turismiviisat siia taotlema peab. Eks ma jälgin siin neid arenguid ning kui on põhjust lõplikult rõõmustada, siis kindlasti annan ka sellest märku.

Teine huvitav uudis kohalikust elust tuleb lihttöölised vs Emirates Road. Nimelt Dubai seisab iga päev silmitsi probleemiga, kus mõni Bangladeshi, Bengali või Pakistani tööline Emirates Roadil surma saab või sandistub. Kuidas see võimalik on? Vastus väga lihtne. Nimelt on loodud mitmeid aastaid tagasi uhke ja suur kiirtee Emirates Road, kus sõiduautode liikumiskiirus on kuni 140km/h ning pluss veel mõned km/h, kes soovivad trahvi maksta ning kes teab, kus kaameraid ei ole. Ühele poole teed jääb Dubai koos kurikuulsa puu- ja juurvilja turuga, teisele poole aga International City. International City on odav kinnisvaraarendus, kus elab palju lihttöölisi. Nimelt ei jää see Dubai industriaallinnakust kaugele ning üürid on soodsad. Firma paneb ühte tuppa 5-6 töölist kokku ja milline sääst. Probleem tekibki nüüd siin, kus Emirates Road lahutab kahte linnaosa. Ühele poole jääb selle vaese vennikese kodu ja teisele poole töökoht. Ei pea vist mainima, et siiamaani ei ole Emirates Roadile rajatud jalakäijate silda või tunnelit. Siit tulebki karm reaalsus, kus mitusada töötajat riskivad eludega ning ületavad kiirteed, kus autod liiguvad kuni 140km/h. Kuna antud kontinendi lihttöölised ei ole loetud ning nende hääl ei maksa midagi, siis on ka probleemi lahendamist edasi lükatud. Nüüd lõpuks hakati ehitama kahe ülekäigu silda, mis varsti peaks ka valmis saama. Ajalehes tehti intervjuu ühe Bangladeshi töötajaga ning reaalsus on karm. Mehel palk 1000 AED. Bussitransport tööle ja koju 20 AED päevas. Ühes kuus on 26 tööpäeva. Kui palju see teeb? 520 AED. Pool palgast. Selle teise poole 100 eur-ga peavad nad end siin ära elatama ning oma perekondi rahaliselt kodumaal toetama.

Ilmselgelt enamus neist riskib iga päev eluga, et säästa 100 eur transpordi pealt. Kuna tegemist on autoritaarse riigiga, siis ega uudistest ei saa ka täit infot. Seegi artikkel oli loodud rohkem kui kiidulaul Emiraatide valitsusele, kes oma hoole ja toega sillad ehitavad ja vaeseid töötajad elutraumadest säästavad.

Samas info, mida te kuskilt uudistest naljalt kätte ei saa on see, et UAE valitsus on kohtus paarikümneks aastaks vangi mõistnud pea 90 väga haritud kodanikku. Mis on selle põhjus? Nemad on riigile kahjulik element, kuna nemad võitlevad või võitlesid selle nimel, et UAE peaks olema Vabariik, mitte Sheikhide võimu all. Ilmselgelt see ei rõõmustanud ühtegi Sheikhi peale Umm Al Quwaini oma, kes nii kui nii kogu aeg teistelt emiraatidelt raha kerjab 😛 Igaljuhul isegi kui ma kirjutan oma blogi eetsi keeles, ei soovi ma antud teema kohta väga sügavuti oma arvamust avaldada….

Uudis, mis Euroopas kirgi küttis on minu jaoks natuke üle dramatiseeritud. Nimelt see Norra naise vägistamine. Ma ei õigusta antud tegu ning ei väida, et Emiraatides selliseid asju ei juhtu. Juhtub ja kindlasti rohkem , kui see uudistes meieni jõuab. Antud juhul jäi mulle arusaamatuks selle noore naise mõistus ja aru. Sa ei ole tulnud siia riiki turistidina. Sa oled töötanud Kataris, mis on veelgi rangem kui Emiraadid. Siin olles peaks ta olema teadlik kommetest, tavadest, tabudest ning eelkätt oskama end antud probleemide eest kaitsta. Emiraadid on islami riik, kus mitte abielus oleva naise ja mehe viibimine samas hotellitoas ei ole norm. Jah, teatud emiraatides, nt nagu Dubai pigistatakse silm kinni ja lastakse rahulikult oma elu seal elada, kuid see ei tähenda, et üldsus seda aksepteerib. Artiklit lugedes avastasin mina end mõttelt, et isegi Eestis elades ning näiteks Eesti kolleegiga tööreisile Soome sõites, ei näe ma mingit loomulikku põhjust, miks ma peaksin tema hotellitoas kahekesi olema. Selleks on sada muud kohta, kus aega koos veeta. Sa jood kolleegiga alkoholi, kes on juba niigi meelitatud, et naine tema tuppa tuli ja siis korraga…oppaaa…mis sa nüüd teed? Ma ei õigusta ühegi sõnaga meest, kuid see naine jättis ka oma mõistuse koju enne kui tööreisile Dubaisse sõitis.

Siin olles on mind õpetatud ette vaatama olukordades, millele ma kunagi tähelepanu ei pööranud. Nimelt mulle tegid sõbrad selgeks, et ära kunagi näita midagi näpuga. Näiteks kui sõbrad mu koju tõid ja küsisid, milline on minu korter ja ma kohe käe oma akna poole suunasin, siis sain kisakoori, et lase käsi alla. Nimelt ei ole vaja näidata, kus ma elan, et keegi kuskil silma peal hoiaks ning saaks kinnitust mu elukohast. Teine kord kui N mind öösel koju tõi ning autoga maja ette kell 4 hommikul jõudsime ütlesin automaatselt head ööd ja läksin autost välja. N selle peale, et oota ma saadan sind üles. Kõige pealt oli et..mhmm, kindlasti soovid sa mind ainult ülesse saata. Hiljem sain aru, et minu ainult ülesse saatmine oligi tema idee. Naisterahvas kell 4 hommikul üksinda ei ole hea. Isegi kui liftini oli mul 10 sammu ning liftist kaks sammu koduukseni. Need on aga detailid, mida siin inimesed jälgivad. Samas on see arusaadav, kui vaadata mis Indias näiteks toimub naistega.

Veel üks nipp, mida olen nüüd harjunud kasutama, on lifti astudes erinevaid korruseid toksides. Kui keegi on all fuajees ning näed, mis korrusele sa lähed, siis see on jällegi siin oht. Minule tegi see ikka päris pikalt nalja, et inimesed on nii paranoilised. Ühel päeval koju tulles ja muusikat kuulates avastasin fuajees oma selja tagant ühe mehe. Kui ma pöörasin pead, siis ta küsis majavalvuri ukse poole viidates, kas see on vajavalvuri number. Võimalik, et tegemist oligi uue üürnikuga, kuid see oli esimene kord, mil ma ka mitu korrust lifti sisenemisel kinni toksisin J

Isegi õhtul välja minnes soovitab N mul laualambi põlema jätta. Kui tagasi hilisõhtul tulen, siis keegi ei näe, millises aknas tuli süttib, sest tuli põleb kogu aeg. Eks N ongi oma iseloomult kohati liiga muretseja, kuid samas ma saan aru, et olen antud riigis totaalne riskigrupp. Üksinda elav valge naine J. Vahete vahel saan ka kriitikanooli selles suunas, et miks ma üksinda kõnnin töölt koju, kui firma pakub transporti. Mina üritan selgeks teha, et eks see ole alguse asi. Olen oma tänava inimestele uus ja huvitav, kuid küll nad ka millagi ära harjuvad.

Igaljuhul mu jutu point on selles, et kui ma ei ole siin piirkonnas just turist või verivärske, siis minu heaolu sõltub suuresti minust endast. Sellest, kuidas ma end hoian, kuidas ma end üleval pean ning mida endale lubada saan. Ma ei ütle, et mu elu on siin rohkem piiratud kui see oli Eestis. Lihtsalt mõelda tuleb rohkem, mis signaale sa teistele välja saadad. See muidugi ei tähenda seda, et olen muutunud väga ontlikuks tütarlapseks. Kõik vastavalt vajadusele ning sõltuvalt olukorrast 😛

Ma olin Ajmanis ühes hotelli välikohvikus jalgpalli vaatamas ning korraga sisenesid 3 imeilusat vene tütarlast. Riideid oli neil seljas napilt, aga muidu tõesti kenad preilid. Hotelli omanik, kes oli ka naine, pöördus 3 neiu poole ning ütles väga lühidalt ning ühemeelselt, et „kas te ikka saate aru, et tegemist ei ole ööklubiga“. Neiud vastasid jaatavalt ning jäid ikka kohvikusse. See oli nüüd  küll selline moment, kus nad oleksid pidanud mõistma, et nad ei olnud sinna antud riietes teretulnud. Kõik kohvikus olevad mehed suunasid oma pilgud kenadele neidudele ning nende jaoks oli jalgpall seekord vaadatud….

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s