Ettevalmistused Eritreaks

on

eritrea basketsMa katsun selle nädala jooksul ka lennupiletid lukku lüüa ning siis on kõik Eritreaks valmis. Probleem ei ole ainult selles, kuidas teie Asmarasse jõuate, vaid ka mina pean sinna kuidagi nii saama, et ma oleksin tagasi ajaks, mil grupp toredaid eestlasi Abu Dhabisse maandub 🙂

Eritrea on enamuse jaoks suhteliselt tundmatu riik. Seda enam on tore teada, kui kallis on sealne elu ning millised on sealsed tavad.

Ma annan väikese ülevaate rahadest ning kaubandusest.

Alustame sellest, et käibel on Eritrea Nafka. Nafka jaguneb 100 sendiks. Eritrea võttis kasutusele oma raha alles 1997. aastal. Enne seda oli Eritreas kasutusel Etioopia Birr. Kursivahe USD ja EUR on järgmine:

1 USD = 15 ERN
1 EUR = 16 ERN

Peaaegu sama, mis oli Eesti Krooni ja Euro kurss 🙂

nafkaSuure tõenäosusega te Eestis nafkat vahetada ei saa. Seega on kasulikum kaasa võtta USD. Kuigi EUR on aksepteeritav, siis EUR kogu aeg kõigub. Kindel  diil kaupmehe näppude vahel on siiski dollar. See avab kõik paradiisiväravad 🙂

Eritreas on kasulikum kaasa kanda sularaha. Õmmelge oma pükstesse salataskud ning peitke oma raha sinna. Plastikkaart on haruldus ning ainult suuremad ärid ja hotellid võivad seda aksepteerida. See on muidugi väga väike tõenäosus 🙂 Kui peaksite olema õnnelik ning sinu paar grammi plastikut läheb loosi, siis arvestage vähemalt 5% teenustasu.

Rahavahetusest. Raha võib vahetada ainult ametlikes pankades ning ametlikes valuutavahetuspunktides. Igasugune muu rahavahetamine (nt keegi pakub poes, et saab sulle raha vahetada) on rangelt seadusega keelatud. Samuti ära jää lootma, et sa leiad kuskilt ATM masina. Kui tähemärgid veavad sind alt ning sul jääb raha puudu, siis tuleb appi õnnis Western Union, kus saate lasta omale raha juurde saata 🙂

Eritreas on enamikel juhtudel fikeeritud hinnad. Minusugune, kes naudib kogu aeg tingimiseprotsessi, jääb kogu lõbust ilma 🙂 Tingimisruum on ainult jagatud taksodes ning turul. Muul juhul võta või jäta.

Asmara coffe pots

Keskmised hinnad Eritreas on täiesti mõistlikud, kuid mitte midagi imeodavat. Kiirtoidu restoranis on eine 40-70 ERN (2,5-5 eur), tee väikeses kohvikus 1-5 ERN (0,3 eur). Kui soovid teed juua kuskil ajaloolises kohvikus, siis pead välja käima ca 20 ERN (1-2eur). Pizza hinnad on ca 200 ERN (13 eur) ning kui võtad vabaduse ning lähed ööklubisse alkoholi tarbima, siis selle hinnad jäävad 150-300 ERN (13-18 eur) vahele. Takso Asmara lähedal olevasse külasse on ca 400 ERN (25 eur).

Jootrahadest ei ütle ka mitte keegi Eritreas ära. Seal kehtib tavapärane 10% reegel ning turismipiirkondades võib olla 10% juba arvesse sisse arvestatud. Samuti on viisakas summad ülesse ümardada. Kui su arve on näiteks 46 ENR, siis viisakas on jätta 50 ENR jne.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s