Maailma suurim veeküla

on

img_20190308_1631022020010894202065707.jpgBrunei veeküla külastamine on tõsiselt kihvt kogemus. Võtate sadamast mootorpaadi ning kui te ei ole huvitatud ekskursioonist, siis saate niisama majade vahel ringi sõita.

Tegemist on maailma suurima veekülaga, mis on ka oluline Brunei kultuuri osa. Kogu Brunei saigi algusega hüttidest, mis ehitati jõkke. Miks nad inimeste kombel maismaale maju ei ehitanud? Lihtne. Puudusid sõiduteed ning mööda jõge sai kiiremini liikuma. Teine põhjus oli ka asjaolu, et kogu kaubandus liikus mööda veeteid.

img_20190308_1631293113436778400578610.jpgTänasel hetkel elab veekülas kuskil 40 000 inimest. Mõned majad on lagunemisohtu, kuid samas on seal väga vingeid ning mitte üldse hurtsiku moodi majakesi. Neil on majas elekter, vesi ja kanalisatsioon. Külas on oma mošee, kool, haigla, politsei ning isegi tuletõrje. Kõik eluks vajalik on seal olemas.

Sõitsime paadiga mööda kanaleid ning tegime lõpuks ka peatuse. Meile anti võimalus külastada kohalikku maja. Muidugi viidi meid propaganda mõttes natuke jõukama inimese koju ning ilmselgelt, mitte kõik ei saa endale antud elustandardit lubada.

img_20190308_1637563654639511027299440.jpgMa ei saa öelda, et selle maja külastamine oleks olnud pettumus. See oli lihtsalt nii erinev kogemus. Kui mulle öeldakse, et läheme kellegi koju, siis ma eeldan, et meid võtab vastu kohalik perekond. Seda ei juhtunud. Meid suunati elutuppa, kus oli kaetud laud tee ja suupistetega. Mitte kedagi ei olnud meid teretamas. Ei olnud särasilmseid lapsi ega liputava sabaga koeri. Mitte kedagi.

Kohalik giid lubas meil jalutada majas ning vaadata kööki ja laste tuppa jne. Üks laps istus diivanil ning vaatas telekat. Ta ei lasknud ennast üldse häirida, et punt turiste päästevestidega tuppa sisse sadas. Ta ei vaevunud meid isegi teretama 🙂 Mingi naine toimetas köögis ning ka tema ei lasknud ennast meist häirida 🙂

Tegime majale ringi peale; istusime elutoas, mis oli täiesti klišee ning nautisime teed ja suupisteid; käisime pissil ning läksime tagasi paati.

Päev oli huvitav ning veeküla oli huvitav, kuid sellest hoolimata ei suutnud ma Bruneid kuidagi enda jaoks kaardistada. Ma ei tajunud sealsete inimeste karakterit, ei kohanud aasiale omapärast soojust. Minu jaoks oli Brunei oma kujutluspildis hoopis midagi muud kui reaalsus. Võib olla selle pärast see riik jättiski mulle nii segased tunded.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s