Viimased mälestused Qatarist

on

Kataris olles sattusin ma kokku huvitavate inimestega. Kui jätame nüüd kõik need silma tegevad filipiini naised kõrvale, siis tuli mul seal ette teisigi situatsioone 🙂

Sõitsime Emadiga Doha tänavatel ning meie ees hakkas valgusfoor vilkuma. Kuna me ei tea kõiki riigi reegleid, siis otsustasime igaks juhuks ristmikule mitte sõita. Meie taga olev autojuht ei olnud just väga õnnelik meie otsuse üle. Emad vabandas veel käega ning lõpuks otsustas autost väljuda ning teha veel isiklikult juttu antud mehega.

Tagumise auto juht ei olnud üldse õnnelik, et pidi kaks lisaminutit oma elust kaotama. Kommenteeris veel Emadile, et ta saab aru, et ta on vana mees ning kogu energia läheb noore naisega autos jutustamisele. Emad ei saanud terve päeva rahu, et keegi ütles talle, et ta on vana 🙂

Sellel päeval, millal ma külastasin Al Thani eramuuseumi, võttis mind Uberiga auto peale üks india mees. Ta soovis olla viisakas ning vahetas raadiokanalit. Eurooplased ei taha ju ometi kuulata mingi hindi muusikat. Selle peale pandi mulle mingi meditsiini kanal. Pea 50 minutit kuulasin ma loengut neerukividest 🙂

Qatari seiklused said mul läbi ning saabusin tagasi Emiraatidesse just enne Ramadaani algust. Ramadaani tempo on hoopis teine. Kuu aega on meil lühendatud tööpäevad. Päeval inimesed magavad ning öösel söövad. Eriline kellaaeg on nii pool tundi enne päikeseloojangut. Viimased autod kihutavad paaniliselt kodu poole, et iftar koos perega veeta. Ma kahtlustan kas kunagi Prohvet Mohammad või Allah pidas iftari silmas loosungiga “Fly or Die”, aga mõnikord jääb mulje, et see hullumeelne paanika koju jõuda on meie tänavate potentsiaalne mõrvar. Parem jää koju hiljaks ning söö oma dattel üksi, kui tapad end ja teisi maanteel.

Alatest juulist algab meil ka tanklates iseteenindus. Kes oma peput ei soovi autost välja ajada ning ise tankida peab maksma tankimise eest 10 AED. Jällegi üks viis, kuidas firmad tööjõukulude pealt raha kokku hoiavad. ADNOC on riigi suurim bensiimijaamadekett. Ma lihtsalt spekuleerin, et selle muudatusega kaotavad tööd mitusada inimest, kui mitte tuhandeid. Igas bensiinijaamas on vähemalt 20 mees, kelle ülesanne on täita paake, sest töö on ju vahetustega. Kui nüüd 6st sissesõidust 4 alustab iseteenindusega, siis reaalset 70% tööjõust kaotab oma koha.

Ja see 70% tankijatest on enamused üksikud mehed, kes kodus ise ei tee süüa. Seega need väikesed kohvikud ja restoranid, kus nad igal õhtul süüa tellivad, kaotavad suure osa oma klientuurist. Samuti need väikesed MxM poekesed jäävad ilma suurest osast klientidest. Mina oma pessimismiga ennustan, et suve lõpuks on väga suurt hulk inimesi Emiraatidest lahkunud.

Juba nüüd on näha tendetsi, kus kinnisvarahinnad langevad ning väga paljud pered ootavad, millal laste koolid lõppevad, et siis lahkuda. Erinevatest sotsiaalmeedia gruppides võib näha, kuidas inimesed otsivad võimalusi oma mööblit ja muud hinnalist vara oma koduriiki tagasi saata.

Selline situatisioon ei ole tegelikult üldse halb turistidele. Teil on siin vähem ummikuid nign suure tõenäosusega ka hotellid muutuvad soodsamaks. Abu Dhabi valitsus kuulutas juba välja, et nad langetavad turismimakse ning 15 AED asemel saate varsti maksta ainult 10 AED tuba/öö Abu Dhabi emiraadis.

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s