Sharjah ja Ajmani muuseumid

dav
Sharjah Heritage Museum

Ärkasin ma üks päev ülesse ning võtsin eesmärgiks minna alla apteeki ning osta omale vajaminevad ravimid. Möödunud on sellest paar päeva ning ei ole olnud mul veel siiani aega olnud neid osta. Selle asemel olen jõudnud erinevatesse muuseumitesse.

Kuna hooaeg on algamas ning minu sisetunne ütleb, et see aasta suudan mitmeid toredaid eesti inimesi Sharjah´t ja Ajmani avastama kutsuda, siis käisin läbi mitmed muuseumid ning turud ja tegin sellest oma järeldused.

Kultuurihuvilised peaksid kindlasti külastama Sharjah Islami Tsivilisatsiooni Muuseumit. See on ka minu ekskursiooni programmis. Tegemist on ühe uuema muuseumiga Sharjah´s ning hoone ise on vaatamisväärsus omaette. Pileti hind on 5 AED inimese kohta.

Teine väga oluline muueum on Sharjah kunstimuuseum. Kui Islami Tsivilisatsiooni Muuseum on kenasti suure tee ääres, siis kunstimuuseum on peidetud elumajade vahele. Kunstimuuseum on kõigile tasuta ning kui olete modernse kunsti huvilised, siis võite seal veeta tunde. Praegu on ka kuni 16. detsembrini Thuraya Al Baqsami näitus. Tegemist on Kuveidi kunstnikuga.

Al Asrah turu taga on meil veel väike Sharjah ajaloomuuseum, mille sissepääsu pilet maksab 10 AED. Mina otseselt seda ei soovita, sest Abu Dhabi vabaõhumuuseum on tasuta ning Dubai muuseum 3 AED ja Ajmani muuseum 5 AED. Nad on kõik soodsamad ning vaadata on märgatavalt rohkem. Tegemist on väga väikese muuseumiga ning peale folkloori ning suulise traditsiooni seal midagi  muud ei näe. Samas väike ja huvitav muuseum on Sharjah Galligraafia Muuseum.

dav

Al Asrah turg on ise hetkel remondis, kuid see tõotab tulla üks huvitav turismipiirkond erinevate turgude ja välilettidega. Samuti on antud piirkonnas Sharjah kunstigalerii. Jällegi on tegu piirkonnaga, mida omal käel on natuke keeruline üles leida. Ta jääb põhimõtteliselt Iraani mošee taha. Jalutuskäigu kaugusele jääb ka Al Sarq turg ning Al Shanasiyah turg, mis jääb arheoloogilise leiu kohale ning seal on võimalik vaadata ka vana Sharjah müüri, mis sõidutee alt välja tuli. Need on turud, kus on huvitav läbi jalutada. Nad pole sellised turismimagnetid, kus te tunde veedate. Sellest hoolimata on nad huvitav osa Sharjah ajaloost ja araabia kultuurist.

Muidugi Sharjah kõige kuulsam turg on Sinine Turg, mille ühes osas on kullaturg ning teises muu tekstiil ja suveniirid. See on ka koht, millest te alati Sharjah´s mööda sõidate ning tähele panete. Üle tee minnes näete aga analoogset hoonet. See on äsja valminud kala- ja juurvilja turg. Jällegi huvitav kogemus, kus kohast läbi põigata ning miks mitte mõned puuviljad ka hotelli kaasa osta.

Sharjah linnast välja sõites jõuame veel huvitavate muuseumide juurde. Meil on seal Klassikaliste Autode muuseum. Samuti möödute Sharjah Rahvuspargist, kus siinsed inimesed käivad oma õhtuid veetmas. Sharjah linnast välja jääb ka suur ülikoolilinnak, mis on koduks Sharjah Ülikoolile ning Ameerika Ülikoolile Sharjahs.

Paarkümmend kilomeetrit sisemaale sõites jõuame muuseumite kompleksi, mis sisaldab endas Araabia Metsiku Looduse Keskust, Islami Botaanikaaeda, Sharjah Loodusloo Muuseumit ning on ka nö Laste Talu. Viimane on mõeldud väikestele lastele, et neile näidata, milline näeb välja part ja eesel. Selline maksimaalselt 10 min ring, et vaadata meie koduloomi taludes.

 

sdr

Uusim ehitis on Islami Botaanikaaed, mis pakub pinget tõsisele botaanikule. Mina käisin selle läbi ning kõik oli ilus ja kena, kuid mingit sügavat emotsiooni see minus ei jätnud. Samas ei ole ma ka eriti botaanikasõber. Ma suudan ainult naati muust maltsast eraldada 🙂 Sharjah loodusloo muuseum oli märksa huvitavam koht. Seal oli ka erinevaid seadeldisi lastele näitamaks elu kõrbes ning kuidas planeet Maa tekkis. Seal ma jalutasin ringi ca 40 minutit. Kindlasti oleksin seal ka kauem aega veetnud, kui turism ja muuseumid ei oleks osa mu tööst ning erinavates muuseumites igapäevaselt samu asju klientidele näidanud. Neljas ja viimane muuseum on nö Sharjah loomaaed. See oli isegi mulle päris huvitav. Eksponeeritakse erinevaid roomajaid, öise eluviisiga loomi, neil on suur linnusaal ning võimalik on näha gepardeid kui ka leopardi. Kokku 4 muuseumi peale kulub teil vabalt 2-3 tundi vastavalt teie huvist.

dav

Seal läheduses oli ka aastaid meil suur Sharjah kultuuripealinna monument. Ma kogu aeg mõtlesin, et miks sellise tühja koha peale keset kõrbe ning künka otsa on püstitatud monument? Kohalikud käisid seal nädalalõpus sõpradega grillimas ning neidudega romantikat tegemas. Minu enda sõbranna käis tavaliselt selle monumendi najal nutmas. Täna aga avastasin, et momumenti enam ei ole. Siiani on suunaviidad, kuid künka otsas on tühi alus. Hiljem avastasin, et monument on linnale lähemale viidud – Sharjah lennujaama vasta paigaldatud. Esimese asjana helistasin sõbrannale ning teatasin hea uudise – enam ei pea sa nii kaugele nutma sõitma. Monument tuli su kodule lähemale 🙂

dav
Ajmani muuseum

Meeldiv avastus oli aga paar päeva tagasi Ajmani muuseum. Muuseum oli nagu tavaliselt tühi ning piletikassas pidin klaasile koputades tukkuva kassiiri üles ajama. Muuseum on suurim, kui võrrelda seda Abu Dhabi, Dubai ja Sharjah ajaloomuusemitega. Samuti on kindlus ise suurim. Neil on eksponaate, mida ei ole ma kunagi üheski teises emiraadis näinud. Nii on neil eraldi väljapanek politsei ajaloo kohta Ajmanis. Kusjuures politsei loodi Ajmanis alles 1967. aastal. Samuti on neil rahvameditsiinile pühendatud osakond, mida jällegi üheski teises muuseumis ei ole esindatud.

sdr
Ajmani muuseum

Ajmani muuseumi miinus on see, et kuna kliente ei käi palju, siis on enamus uksed suletud. Ei, nad ei ole lukus, vaid lihtsalt kinni tõmmatud. Nii käivad tihti need vähesed turistid seal siseõues nõutult ringi ning ei julge ka uksi ise avada. Lihtne reegel on see, et kui uks ei ole tabalukuga kinni, siis eemaldage riiv ning astuge julgelt sisse. Mina ise olin esimest korda samasugune, kes tuli pettunult muuseumist välja ning mõtles, et kurat kõik kohad olid kinni…..milline ajaraiskamine.

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s