Kogemused pangaga

Pangaga suhtlemine on olnud mul siin omaette kogemus. Kindlasti siinses maailmas on tegemist täiesti tavalise protseduuriga, kuid meil Eestis on asjad ikka kordades lihtsamad asjaajamises 🙂

Peale elamisloa saamist arvasin, et mis see siis on pangakontot avada. Valisin välja Emiraatide suurima ja areneva panga ja asi olekski nagu otsustatud. Siinkohal tuleb mainida, et pangakontot ei saa avada inimene, kellel puudub elamisluba. Ainul mõned pangad pakuvad seda hindudele ja pakistanlastele, kuna nad löövad siin massiga.

Ma alustasin oma teekonda pangamaailma jaanuari keskpaigas. Siis mulle öeldi, et passist ei piisa ning tuleb tagasi tulla Non Objection Letter´ga tööandja juurest, kus minu tööandja kinnitab, et minu palk on selline, töötan alates sellest kuupäevast ning ta ei ole vastu, et ma selles pangas konto avan. Tundub uskumatu??? Aga nii on see siin. Sinu tööandja on sinu Jumal.

Läksin siis nädala pärast tagasi oma paberitega ning korraga hakati rääkima mulle säästu- ja valuutakontost. Igaljuhul tegin mõlemad, kuna selle eest raha ei küsitud :). Peale terve hunniku paberite täitmist ning igale poole kirjutades oma siinse elamiskoha, firma aadressi, kus töötan, Eestis oleva koduse aadressi ning peale Eestis ja Emiraatides elava kontaktisiku nime andmist lubati mul konto avada.

Siinkohal märgin kohe ära jällegi teatud iseärasused, mis mind üllatasid. Igas pangas on erinev poliitika, kuid näiteks Emirates NBD pangas saad avada konto, kui su sissetulek on vähemalt 4000 AED (830 EUR). Kui paljud eestlased saaksid omada pangakontot kui SWED teeks sellise nõude 🙂 ?

Teine huvitav fakt konto kohta. Kui sul on pangakonto, kuid sa ei kanna sinna igakuiselt palka, siis kehtestab pank konto miinimumnõude. Näiteks Emirates NBD pangas peab olema sul miinimum summa 3000 AED kontol (625 EUR). Kui summa läheb sellest alla, siis debeteerib pank 25 AED (ca 6 EUR) trahvi, et su kontol ei ole miinimumsummat….Vot nii. Selleks, et taotleda krediitkaarti peab su palk olema vähemalt 5000 AED ehk 1040 EUR.

Igaljuhul sain ma peale paberite allkirjastamist teada, et konto avatakse nii 10-14 päevaga. Ma ei saanud küll aru, kuidas see asi nii kaua võib aega minna, aga siin on kõik võimalik. Kusjuures kõik paberid jäävad panka. Mitte keegi ei anna sulle lepingu teist poolt, sest seda lihtsalt ei ole :). Nüüd sain targemaks, et kui tahad ka saada paberit, mida allkirjastad, siis pead ISE paluma neil sulle koopia teha. Ma ootasin 10 päeva ära ja siis sain sms, et konto on avatud ning lähima paari päeva jooksul tuleb minu juurde kuller, kes deebetkaardid ja tšekiraamatu ära toob. Kokkuvõttes ootasin kullerit 5 päeva 🙂 Pangale ei ole mul midagi ette heita, sest nemad andsid asjad kulleri üle ja ega siin perifeerias palju inimesi ei ela. Kusjuures meil siin ei ole isegi antud panga harukontorit 🙂 Ma valisin panga tulevikku silmas pidades, sest ega ma siin kaua ei kükita kah 😛

Tuli õnnis päev ja sain oma kaardid kätte, aga kas see oli minu rumalus või pangatöötaja tähelepanematus – mida mul ei olnud, ei olnud online panka :). Muidugi väga tore, kui saad kaks kontot ja kaks kaarti, aga peamine on see, et saaksin raha edastada oma siinse ja eesti pangakonto vahel. Läksin uuesti Dubaisse oma Online panga lepingut allkirjastama. Õnneks siis enam kullerit ootama ei pidanud ja sain lõpuks info meilile. 24.02 pidulikul Vabariigi aastapäeval avati mulle õnnis hetk, et saan teha pangaülekandeid 🙂 Enam ei pea ma Western Unioni nuumama :). Kusjuures raha tuleb üle kiiresti. Kui tegin ülekande 24.02 päeval, mis on meil pühapäev, siis Eesti kontol oli raha täna pärastlõunal.

Seega üks etapp jälle elus läbitud 🙂 Nüüd saan päevast päeva kõnesid, kuidas kõikvõimalikke krediitkaarte tahetakse mulle pakkuda. Mugav on muidugi Emirates NBD see, et ükskõik mis liigutuse sa teed, selle kohta tuleb sms. Kui lähen ostan poest 1 EUR eest süüa, siis selle kohta tuleb ka teade ja see on TASUTA teenus kliendile. See annab hea ülevaate, et keegi teine su kontot ja kaarti ei kasuta.

Proovisin ka ära sularaha sissemakse automaadi. See oli küll kordades keerulisem kui meil Eestis ja kokkuvõttes ma ei saanudki enne hakkama kui tõmbasin ühe nägusa tõmmu poisi rajalt maha, kes mind aitas sellega. Ta muidugi kutsus mind enda poodi, kus ta Dubai Mallis töötab ja lubas alet teha, aga ma olen juba ära unustanud, mis oli selle poe nimi 🙂 Õnn pangadusega tutvudes oli liiga suur.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s